Jarně prostřený stůl

Na jarně prostřený stůl je vhodná bohatá kytice narcisů nebo tulupánů
Bohatá kytice žlutých narcisů nás nabije energií, foto HKK

Na jaře je spousta příležitostí, kdy se nejen s  rodinou, ale  často i s přáteli scházíme u společného jídla. A je na nás – hostitelích, jakou nastolíme pro společné stolování atmosféru. Je velmi důležité nejen to, jaké jídlo budeme podávat, ale i jaký bude náš jarně prostřený stůl. Potřebnou inspiraci a námět nám může pomoci najít stávající roční období, sváteční dny, oslava narozenin a další nejrůznější konkrétní důvody pro  setkání.

Dezert nebo dekorace, foto HKK

Pro začátek potřebujeme především dobrý nápad. Kromě dobrého nápadu se navíc řídiíme přísnou důsledností. Námaha se slavnostní výzdobou má smysl jen tehdy, když náš nápad ocení hosté, mezi které můžeme počítat i rodinné příslušníky. Rozhodneme-li se například, že tématem slavnostní výzdoby budou Velikonoce, oslava narozenin nebo jen jaro, všechno co nejvíce podřídíme základnímu tématu. Důslednost přitom znamená, že i některé obvyklé a zaběhnuté věci uspořádáme zcela odlišně, i kdyby to znamenalo, že nemůžeme použít „tu nádhernou novou vázu“ ani oblíbený ubrus…, protože nezapadají do zamýšlené kompozice.

Plánování

Dramatická dekorace stolu, foto HKK

Jakmile nás něco dobrého napadne, stojí za to si to poznamenat. I z takového okamžitého nápadu se může vyvinout dokonalá představa o výzdobě. Plánování většinou probíhá tak, že nejprve si poznamenáme všechno, co bychom mohli udělat. Při druhém kroku si zaškrtneme, co vlastně opravdu udělat chceme, a nakonec si krátce načrtněte, jak to co nejlépe realizovat. Následně si vytvoříme podrobný rozpis, co vše musíme udělat a zařídit a v jakém asi časovém horizontu. Tento plán se vyplatí, na nic nezapomeneme, nic nepřehlédneme.

Materiál k výzdobě

Bílý narcis a rozkvetlá větvička navodí jarní atmosféru, foto HKK

Prohledáme byt, abychom zjistili, co všechno můžeme k dekoraci využít. Předem se ujistíme, že budeme mít dostatečné množství nádobí (zvláště při několika chodech), a to včetně mís, misek, příborů a lžiček. Že máme odpovídající počet dokonale čistých sklenic. Vybraný ubrus před akcí přežehlíme, ujistíme se, že souhlasí počet ubrousků, které jsou vyprané a naškrobené. Opatříme si svíčky odpovídající barev a důkladně promyslíme květinovou výzdobu.

Improvizace

Večírek skončil, foto HKK

Dojde-li k situaci, že nám pro větší společnost nebudou stačit nádobí nebo příbory, zkombinujeme dohromady různé typy tak, aby to vypadalo záměrně naplánované. Zkusme kombinovat různé talíře, sklenice a části příborů, abychom zjistili, jaký bude výsledný dojem. Volbou barev ovlivníme rozhodujícím způsobem charakter a náladu tabule, proto sladění barev nenecháváme na náhodě.

Tipy pro jarně prostřený stůl

Obecně se má zato, že období začínajícího jara má své zvláštní kouzlo svěží vůně čerstvého vzduchu, ptačího zpěvu a rašící něžné zeleně a prvních květů.  Barvy slavnostně prostřeného stolu tedy volíme žlutou, zelenou a bílou, které mohou doplňovat barevné křehké květy.

Květinová dekorace

Jarně prostřeno, foto HKK

Ubrus a podkladové talíře a květin jsou žluté a v kombinaci s bílou krajkovou dečkou a bílým porcelánem tvoří svěží základní tón tabule – symbol křehkosti a něhy prvních poupat. Ta je doplněná květinovými věnečky kontrastních barev fialek, pomněnek a žlutých pryskyřníků, upevněných na drátěném oblouku. (Stačí trocha šikovnosti a věnečky z různých květů si snadno vyrobíme). Až do začátku jídla ponecháme věnečky ve vodě. Zbylé kvítky rozložíme po stole. Jednoduché bílé ubrousky při této úpravě stolu zasuneme do stříbrných kroužků jako květy – jak to odpovídá celkovému tématu.

Slavnostní tabuli rozzáří žlutá

Aranžmá napodobující ošatku s vajíčky, foto HKK

Se žlutou barvou si spojujeme slunce, světlo, vitalitu a radost. Žluté květy se objevují již brzy zjara (narcisy, pryskyřníky, tulipány…) a pokračují v pozdním létě (slunečnice…) i na podzim (listopadky, zlatožluté listí…). Příležitost ozdobit tabuli žlutou je tak prakticky stále. Navíc můžeme její veselý účinek zvýšit dalšími žlutými doplňky. Ubrousky svázané žlutými stužkami, svíčky v nejrůznějších odstínech žluté – to jsou jen dvě z mnoha možností.

Základem je zelená

Prostřený stůl s růžemi, foto HKK

Zajímavá bude i kompozice „tón v tónu“. Když prostřeme stůl celý v zeleném: zelený ubrus i ubrousky, dekorační pruhy, kroužky na ubrousky, zelené nádobí a zelené svíčky, může mít velmi oživující účinek. Základem výzdoby může být i zelená barva, ať ji již použijeme na ubrus a ubrousky, nebo na doplňky. Na tabuli můžeme položit velké zelené listy, na které umístíme jeden nebo více pestrých květů.

Bílá je slavnostní

Hranatá váza s lekníny, foto HKK

Bíle prostřený stůl může být jednoduchý i slavnostní. Mění svůj účinek s barvou, s níž ji kombinujete: zcela bílý stůl může působit dost chladně a jednoduše, ale zároveň i elegantně. Jen na nás záleží, co všechno ještě použijeme k jarní výzdobě stolu. Můžeme si přinést rostlinný materiál z přírody, použít barevná sklíčka, korálky, kamínky, mušličky i mašličky,  kraslice či slaměné ozdoby. Důležité je, aby vše spolu ladilo a abychom to nepřehnali. Na stole musí zůstat i dostatek místa pro nádoby s jídlem, nádobí, příbory a skleničky.

Přejít nahoru