Ekologické čištění v kuchyni

předměty pro ekologické čištění - sůl, soda, kyselina citronová...
Ekologické čištění, foto med

Čeká nás velký úklid a pro mnohé to znamená nákup všech možných saponátů, čističů a leštidel. Dá se předpokládat, že nám úklidové prostředky řádně provětrají peněženku a navíc se podepíšou i na znečištění již tak dost zatěžovaného životního prostředí. Chceme-li mít dobře a bez provinilých pocitů uklizeno, můžeme sáhnout po prostředcích, které po staletí čistily kuchyně našich předků. Ekologické čištění šetří prostředí a je levnější.

Cenově dostupné suroviny pro přípravu jídel, jakými je sůl, ocet, jedlá soda, citron, kyselina citronová, líh a cibule mají až překvapivé čistící, leštící, dezinfekční a pachy absorbující účinky. Ukážeme si tedy, jak s nimi na ekologické čištění v kuchyni.

Obklady a dlažba

Obklady v koupelně, foto Jame

Silně znečištěné dlaždice nebo obkládačky znečištěné zaschlými kapičkami tuku nám dávají opravdu zabrat. K jejich vyčištění využijeme brusných schopností hrubozrnné soli. Sypeme ji na navlhčený hadřík nebo houbičku a drhneme. Svěží vzhled a případný lesk kachlím vrátíme, když je po umytí opláchneme vodou, do které přidáme sklenici octa. Oživíme tak i dlažbu z pálené hlíny.

Nerez dřezy

Dvojdřez, foto med

Silně znečištěný nerez dřez (ale i ostatní nerez výrobky a spotřebiče) vyčistíme čistým lihem nebo i obyčejným octem a měkkým hadříkem nebo houbovou utěrkou. Lesk nerezu obnovíme tak, že dřez vytřeme sodou. Matné skvrny způsobuje vodní kámen, odstraníme ho vymačkanou půlkou citronu, kterou převrátíme naruby. Opláchneme a osušíme.

Chladnička

Chladnička, foto med
  • Mrazák rychle rozmrazíme fénem, anebo do něj podstavíme nádobu s horkou vodou.
  • Vnitřní prostory lednice i mrazáku umyjeme teplou vodou, do níž přidáme lžičku jedlé sody. Potřebujeme-li také odstranit pach, přidáme do vody asi 100 ml octa
  • Nežádoucí pachy při provozu chladničky zmizí, pokud do ní vložíme několik korkových zátek z láhví. Dokážou totiž zápach absorbovat.

Mikrovlnné trouby

Vnitřní prostor mikrovlnné trouby dobře vyčistíme párou – do mikrovlnky dáme nádobku s vodou, do níž kápneme pro odstranění pachu několik kapek citronu nebo octa a necháme vařit a působit vzniklou páru. Poté půjdou vnitřní prostory mikrovlnky vyčistit snadno.

Rychlovarná konvice a kávovar

Rychlovarnou konvici naplníme studenou vodou, přidáme lžičku kyseliny citronové a uvedeme do varu. Zásobník kávovaru naplníme octem a zapneme ho. Výsledkem budou čisté a vodního kamene prosté přístroje. Je-li vrstva vodního kamene silná, postup opakujeme.

Připáleniny na sklokeramické desce

Připálené skvrny z překypělých hrnců na sklokeramické desce nelze jen tak setřít. Nalijeme na ně obyčejný ocet, který necháme působit, dokud zuhelnatělé skvrny nezměknou. Pak se jich již snadno zbavíme houbičkou.

Sporák a trouba

Trouba a sporák, foto med

Sporák čistíme hrubou solí na vlhkém hadříku a poté ještě jedlou sodou. Rezavé skvrnky vyčistíme alobalem zmačkaným do kuličky. Troubu čistíme nejlépe, dokud je ještě vlažná. Vytřeme ji vlhkým hadříkem namočeným do jedlé sody. Na připečené dno, kam vytekla šťáva z pečeného jídla, nasypeme sůl a zahřejeme. Při čištění pak připálenina snáze povolí. Mřížku, pokud se vejde, necháme umýt myčkou nádobí.

Nádobí

Na znečištěnou teflonovou pánev, která je velmi náchylná k poškrábání, nasypeme hrubozrnnou sůl a rozehřejeme ji – nečistoty se na sůl nachytají a pánev pak stačí otřít vlhkou houbičkou. Hrubozrnnou solí vydrhneme i silně zašpiněné nádobí.

Zahnědlé konvice a šálky

Od čaje zahnědlou konvici z varného skla naplníme po okraj vodou s přidáním octa a lžíce soli a uvedeme do varu. Konvičku z porcelánu a šálky vymyjeme horkou vodou a hadříkem se solí potíráme znečištěná místa do odstranění hnědého povlaku.

Rezavé skvrny

Skvrny rzi na starých kovových podnosech odstraníme působením šťávy z cibule. Podnos posypeme hrubou solí a drhneme půlkou cibule, dokud rezavé skvrny zcela nezmizí.

Přejít nahoru