Květiny k jídlu

jedlé květy spolu s cukrovinkami
Květiny jako pamlsek, foto HKK

Že jsou některé květy jedlé, věděli již ve starém Egyptě, kde součástí oblíbených pokrmů byly především papyrus a leknín, ale také růže, kosatce, máky a narcisy. Ještě před čtyřmi sty lety se květiny jedly poměrně běžně. Dnes tyto lahůdky můžeme dostat na talíř pouze ve špičkových restauracích. Přitom květiny k jídlu mohou pokrm velmi obohatit, jak o vitamíny, tak chuťově i barevně. Proč to nezkusit?

Aksamitník – jedlý, foto med

Konzumace květin byla v 16. – 17. století daleko běžnější, než je tomu dnes. Květy se kandovaly, nakládaly do octa a přidávaly do salátů, do polévek… Podle druhu mohou dodat jídlu příchutě od citronově kyselé až po hořkou pepřovou a pokrm tak získá zcela novou dimenzi.

Využití květin kuchyni

Kandované květy ibišku, foto med

Květiny nejlépe chutnají čerstvé, ale můžeme je krátkodobě uchovat zabalené v celofánu v chladničce nebo ve váze s čistou vodou. V kuchyni s nimi zacházíme podobně jako s kořením – pokud jich dáme hodně, bude výsledek příliš výrazný. V moderní gastronomii se jedlými květy nejčastěji zdobí různé saláty či sladké moučníky. Oblíbené jsou okvětní plátky růží namáčené v čokoládě. Novinkou jsou kandované květy ibišku, které se již téměř běžně nabízejí k prodeji. Využívají květy fialek, macešek a nejčastěji orchidejí. Je mnoho druhů květin, které lze konzumovat, ale měly by být vypěstované na alespoň takových ekologických zásadách jako zelenina.

Květiny k jídlu z přírody

Fialky – jedlé květy, foto med

Kromě vyšlechtěných jedlých květin jich poměrně dost najdeme i v přírodě. V žádném případě ale nejsou jedlé všechny kytky, které nám přijdou pod ruku. Některé z nich, jako třeba náprstník červený nebo lobelka drobná, mohou být dokonce jedovaté. Opatrně ochutnávat by měli i lidé s alergiemi. Zjara použijeme například Prvosenky a Fialky, které jsou dobré ve zmrzlině, květ Bezu černého je zajímavou příchutí do piškotů a koláčů, známe ho ale i jako sirup nebo smažené kosmatice, Sedmikrásky ozvláštní polévku, ale jsou zajímavé i jen samy o sobě. Světlice barvířská se odedávna používaná jako náhrada šafránu (nepravý šafrán).

Jedlé květiny ze zahrady

Poupata pivoněk, foto med

K jedlým zahradním květinám patří například Begónie, poupata Pivoněk, pro zajímavou pepřovitou chuť jsou populární také růžové Hvozdíky – karafiáty. Oblíbené jsou Hortenzie, Alstromérie a mnohé další. Mochyně peruánská je příbuzná české Mochyně jedlé, kalich má papírově šedý a zralé žluté plody jsou chuťově velice příjemné a navíc obsahuje i velké množství vitaminu C. Její planá forma (červenooranžové lampionky) je vhodná jen k dekoraci, plody se jíst nedají. Nejpopulárnější jsou Růže, které se většinou konzumují na sladko. Přidávají se především do sladkého pečiva, koláčů a na polevy i zdobení dortů. Jedlé jsou všechny, ale opravdovou lahůdkou jsou ty s výraznou vůní. Velmi často se růže máčí v čokoládě, nebo obaluje cukrem. Měsíček lékařský obohacuje pokrmy výraznou barvou a jemnou chutí. Můžeme ho použít například na zapečené brambory, které okvětními lístky měsíčku lehce posypeme. Dekorují talíř s polévkou, na níž květy plavou podobně jako sedmikrásky.

Exotické květy k jídlu

Dendrobium, foto med

Orchideje – Phalaenopsis, Cymbidium, Dendrobium, Oncidium, se výborně hodí ke zdobení jídel, jejich krása a přitažlivost, která provokuje naše chuťové buňky, je k tomu přímo předurčují.

Jedlá chryzantéma

Zlateň věncovitá, foto med

Jedlá chryzantéma (Pinardia coronaria, Xanthophthalmum coronarium a Glebionis coronarium) má v asijské kuchyni pevné místo, zatímco my se s ní můžeme setkat nanejvýš v luxusní restauraci. Přitom nám tato květina nejspíš roste na zahrádce. Český název je Kopretina věncová nebo Zlateň věncovitá. Pochází ze západního Středozemí, zplanělá se občas objevuje i v naší přírodě. V tradiční čínské medicíně dodává chryzantéma životní sílu a odvar z kořenů napomáhá při léčbě bolesti hlavy, krku, k zotavení z chřipky, při diabetu a k posílení zraku. Mladé výhonky a okvětní lístky i celé květy se využívají v kuchyni, květy jsou součástí čajových směsí, takzvaných květinových čajů. Z mladých listů a stonků se připravují saláty, nebo se dusí jako špenát, či jsou součástí polévek, těstovin a dalších různých pokrmů. Pikantním doplňkem k masu i rýži jsou smažené květy na oleji společně s česnekem a chilli papričkami.

Přejít nahoru