Již dávno pominuly doby, kdy většina prababiček vařila vše na jednom hrnci. Současné moderní kuchyně se už neobejdou bez kvalitních hrnců a pánví. Ty kromě originálního designu nabízí různé technologie, jež vaření velmi zjednodušují. Dobrý hrnec se speciálním povrchem nejenže zaručují, že se jídlo nepřipálí, ale výborně rozvádí teplo po celém obvodu hrnce a tím zamezuje tepelným ztrátám a připalování.
Jednoduchost tlakových hrnců
Asi každý si vzpomene na tlakové hrnce svých rodičů. Těžké a špatně ovladatelné hrnce způsobily nejedno zranění během vaření. Dnešní trendy v kuchyni dávají obrovský důraz na lehkost materiálů a jednoduchost ovládání. Moderní tlakové hrnce tak patří mezi vítané pomocníky do kuchyně, kteří pomohou s přípravou skoro každého pokrmu. Unikátní zpracování kovů a ostatních materiálů zaručuje výdrž tlakového hrnce a jeho schopnost absorpce tepla. Hrnce tak dokážou vařit pokrm i několik minut po vypnutí sporáku nebo keramické desky. Navíc tlakové hrnce jsou již adaptované na jakýkoliv povrch, takže se nikdo nemusí bát, že by plynový hořák mohl tlakový hrnec nějakým způsobem poškodit. Systém několika bezpečnostních pojistek dává kuchaři jistotu, že ho neopatrná manipulace nebude stát opařené prsty nebo celou ruku.
Nepřilnavé povrchy vládnou pánvím
Na trhu s kuchyňským nádobím již jen stěží lze nalézt pánev, která by neměla nepřilnavý povrch. Základními variantami jsou teflon nebo keramika. Teflonové pánve patří mezi nejrozšířenější. Dnes už asi neexistuje kuchyň, která by neměla teflonovou pánev. Mezi jejich výhody patří lehkost, antiadhézní povlak proti připalování, vysoká schopnost absorbovat teplo, jež je následně rozváděno po celém obsahu pánve. Moderní pánve zajišťují, že pokrm je propečený na všech místech rovnoměrně. To je důležité především u plynových sporáků, které jsou známy častým připalováním jídla. Méně rozšířenou variantou pánví jsou keramické pánve. Jejich povrch je potažený keramickou antiadhézní nepřilnavou hmotou, která umožňuje pečení a smažení bez použití tuků či olejů.
Moderní nerezové hrnce
Malou revolucí si prošly i klasické hrnce. Ty se oproti dřívějšku změnily v nerezové kovové, jež nepotřebují smalt. Jsou tak mnohem lehčí a lépe se s nimi manipuluje. Hrnce mají silnější dno, které slouží k rovnoměrnému rozložení přijímaného tepla, což zajišťuje přiměřené prohřívání potravin během vaření a předchází připalování. Díky ušlechtilé oceli, ze které jsou hrnce vyrobené, se kuchař nemusí obávat, že by hrnce musel neustále obnovovat. Většina hrnců je navíc už standardně připravená na všechny druhy sporáků či vařičů.