Snadné čištění zahradních grilů na dřevěné uhlí

jak čistit zahradní gril
Čištění zahradního grilu, foto med

Grilování na zahradě nebo prostě někde venku je pro většinu lidí spojené s něčím příjemným. Hezká vůně, skvělá chuť a také výborná zábava, to se nám vryje do paměti. Jenže pak je tu také odvrácená strana mince, a tou je ulepený, špinavý gril, a nás čeká čištění zahradních grilů.

Příprava na grilování, foto med

Čištění grilu začíná vlastně ještě před samotným grilováním. Zahradní gril totiž před použitím musíme zkontrolovat, a to hlavně, jestli na něm nezůstaly nějaké pozůstatky po minulé párty. Pokud ano, tak všechny připečené zbytky pečlivě odstraníme (tudíž žádné klasické „vono se to přece vopálí“). Neopálí, jen tu připáleninu dostaneme do dalšího jídla, což nikomu na zdraví nepřidá. Navíc se tato špína jen vrství. Čistý rošt či grilovací desku pak otřeme vlhkým hadříkem a pak ho jemně potřeme olejem. Tímto jednoduchým trikem si následné čištění zjednodušíme, protože oleji se na grilované maso výrazně méně chytá.

Co můžeš udělat hned…

Grilování, foto med

Po grilování neodkládáme práci na další den, protože čištění roštu je výrazně snazší, dokud je gril ještě teplý. Takže ho necháme trochu vychladnout, abychom se při práci nespálili, sejmeme ho a hurá do díla. Rošt sice většinou možné umývat i v myčce na nádobí, ale riskujeme tím, že se poškodí jeho případná ochranná vrstva. Proto vše uděláme ručně. Nejdříve všechny části potřeme směsí vody, mycího prostředku a octa a necháme chvilku působit. Poté větší kusy připáleného masa a spálený tuk odstraníme škrabkou – nedřeme příliš silně, chceme zlikvidovat připečené zbytky a ne poničit rošt. Pamatujme, že nerez a teflony rozhodně nedrbeme kartáči či nějakými hrubými drátěnkami, ale jen předměty, které jsou k tomuto účelu vyrobené. Poté ještě vše omyjeme houbičkou či hadříkem namočeným ve směsi čistícího prostředku a octa.

Čištění topeniště a uložení grilu

Špinavý gril, foto med

Samozřejmě si můžeme pořídit různé komerční chemikálie na čištění grilů), otřeme hadříkem vyplachovaným v čisté vodě a nakonec pečlivě vysušíme kuchyňskými papírovými utěrkami. Z topeniště logicky odstraníme zbytky dřevěného uhlí a popel. Vytřeme ho vlhkým hadříkem nebo papírovými utěrkami a uložíme ho na určené místo až do dalšího použití. Ideální je, když gril přechovávámev původním obalu, ale jestli máme větší zahradní monstrum na pořádné party, tak to samozřejmě příliš praktické není. V takovém případě ho přikryjeme plachtou, abychom omezili možnost vzniku náhodných poškození. Grily necháváme na otevřeném prostranství, protože jsou vystavené atmosférickým vlivům a různým extrémním vlivům počasí, které jim významně sníží životnost.              (Text Jun)

Přejít nahoru