Omáčky na grilované maso a domácí kečup

Omáčky na grilované maso a domácí kečup jsou skvělou součástí grilování
Grilování, foto med

Poté, co jsme marinované maso grilovali a rozdělili na talíře, chtělo by to kromě chleba nebo pečiva ještě něco, co tento pokrm udělá zcela dokonalým. Tou třešničkou na dortu zajisté budou různé omáčky na grilované maso a kečupy. A nemusíme je nakupovat v supermarketu, kde jsou drahé a plné éček a konzervantů. Vyrobme si omáčky ke grilovaným masům i domácí kečup vlastní, bude nám i lépe chutnat.

Kromě pochutin, jakými jsou omáčky na grilované maso, hořčice a kečup, ocení strávníci i zeleninovou přílohu, kterou také můžeme grilovat. Například grilované papriky jsou výbornou přílohou k masu, anebo i jen tak samotné. Skvěle budou vypadat papriky různých barev. Vložíme je na gril, necháme dost zhnědnout slupku a ještě horké papriky vložíme krátce do mikrotenového sáčku, aby se zapařily a šly snadno oloupat. Takto upravené papriky potřeme dobrým olejem s čerstvými bylinkami.

Jak si vyrobit domácí kečup

Domácí kečup, foto med

Jestliže pěstujeme rajčata na zahrádce a máme jich přebytek (anebo je levně nakoupíme), můžeme si z nich vyrobit vynikající kečup. Je na nás, zda děláme jemný kečup, který mohou i děti, nebo pikantní pro dospělé. Podle toho přidáme nebo ubereme feferonky, chilli papričky, mleté chilli apod. Zajímavou variantou je žlutý kečup, který si můžeme udělat ze žlutých rajčat.

  • Ingredience: 3 kg zralých rajčat. 1 kg cibule, 300 g jablek, 15 hřebíčků, kousek celé skořice, 15 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, 3 bobkové listy, 2 lžičky sladké papriky, 1 lžička mletého chilli koření, 250 g cukru, 2 PL soli, 100 ml 8% octa.
  • Postup: Rajčata opláchneme a nakrájíme na menší kousky, cibuli očistíme a nakrájíme na kolečka, z jablek odstraníme jaderník a nakrájíme je na menší kousky. Veškeré koření zavážeme do gázy nebo vložíme do malého plátěného sáčku na koření. Pokud nemáme, budeme později muset lovit jednotlivé kousky z rozvařených rajčat. Vše dáme do velkého kastrolu, přidáme sůl, cukr a ocet a dusíme pod pokličkou na malém plamenu asi půl hodiny. Vyjmeme koření a rozmixujeme a prolisujeme přes husté síto. Vrátíme do kastrolu a pomalu vaříme do zhoustnutí. Horké nalijeme do vypařených menších sklenic – nejlepší jsou od kečupu – a obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí. Poté uskladníme, zavařovat nemusíme, případně můžeme sterilovat 20 minut.

Omáčky na grilované maso a ryby

Omáčka barbecue

Ražniči s omáčkami, foto med
  • Ingredience: 400 ml litru vody, 150 ml 8% octa, 100 ml dobrého oleje (např. olivového), 120 g rajského protlaku, 2 polévkové lžíce (PL) hořčice, 2 navršené PL hnědého cukru, 1 rovná PL soli, 1 rovná PL drcených barevných pepřů, 3 PL sladké červené papriky, 3 drcené hřebíčky, 2 nadrobno nakrájené šalotky, 3 utřené stroužky česneku.
  • Postup: Do vroucí vody vložíme všechny uvedené ingredience a na malém plamenu pomalu vaříme do zhoustnutí, asi 40 minut. Směs prolisujeme, nalijeme do uzavíratelných nádob a necháme vychladit. Do této základní omáčky můžeme přidávat různé zelené koření, například tymián, bazalku aj.

Česneková omáčka

Maso naložené v marinádě, foto med
  • Ingredience: 100 ml dobrého oleje, 3 žloutky, 1 palička českého česneku, šťáva z 1 citronu, 1 PL vroucí vody.
  • Postup: Nejprve oloupeme a utřeme česnek se solí. Za stálého šlehání elektrickými metlami (nebo ručně) postupně přidáváme jeden žloutek za druhým. Poté přikapáváme olej a šleháme (stejně, jako když děláme domácí majonézu) do důkladného zhoustnutí. Malinko zředíme horkou vodou a dochutíme citronovou šťávou. Podáváme ke grilovaným rybám a hovězímu masu.

Pikantní křenová omáčka

Grilovaná krkovice, foto med
  • Ingredience: ½ jemně nastrouhaného křenu, 1 nadrobno nakrájená cibule, 200 ml piva, 200 ml kečupu, 2 PL sójové omáčky, 2 PL worcesteru, 1 PL hnědého cukru, šťáva ze dvou limetek, 1 lžička Tabasca, 1 PL nadrobno nasekané šalvěje, 1 PL nadrobno nasekané celerové nebo petrželové natě, 1 nadrobno nasekaná chilli paprička, 2 stroužky utřeného česneku, 1 lžička soli.
  • Postup: Všechny ingredience si nejprve připravíme – očistíme, nakrájíme nebo nastrouháme, případně zpracujeme v robotu. Slijeme a uvedeme do varu všechny tekutiny, přidáme cukr, sůl a koření a nakonec vmícháme strouhaný křen. Necháme přejít varem, dáme do skleniček a skladujeme v ledničce. Podáváme ke grilované krkovici a dalším druhům prorostlého masa.

Švestková omáčka

  • Ingredience: 100 g vypeckovaných sušených švestek, 1 nadrobno nakrájená šalotka, 2 PL oleje, 1 PL sójové omáčky, 250 ml drůbežího vývaru, špetka kajenského pepře, špetka cukru, špetka soli.
  • Postup: Sušené švestky s cibulkou rozvaříme ve vývaru. Rozmixujeme, přidáme koření a ostatní ingredience a vaříme do zhoustnutí. Podáváme vychlazené ke grilovanému drůbežímu masu.

Hořčicová omáčka

Hořčicová omáčka, foto med
  • Ingredience: 100 ml plnotučné hořčice, 250 ml oleje, špetka soli, 1 nadrobno nakrájená šalotka, 1 stroužek česneku, 1 PL čerstvého tymiánu.
  • Postup: Elektrickými metlami nebo ručně šleháme hořčici, do které pomalu přikapáváme olej, až vznikne hladká majonéza. Dochutíme ji ostatními přísadami a necháme vychladit. Podáváme k vepřovému masu a ke grilovaným uzeninám.

Žampiónová omáčka

Grilované cukety a maso. foto med
  • Ingredience: 150 g žampionů, 2 PL másla, 1 nakrájená cibule, 4 PL rajského protlaku, 1 utřený stroužek česneku, 4 PL červeného vína, sůl, 1 lžička sladké mleté papriky.
  • Postup: Nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme na plátky nakrájené žampiony a osmažíme je. Rozmícháme víno s rajským protlakem a utřeným česnekem a nalijeme na žampiony. Osolíme, okořeníme a krátce podusíme. Necháme vychladit. Podáváme k kuřecímu nebo hovězímu grilovanému masu.

Citrónová omáčka

Grilovaný kapr, foto med
  • Ingredience: Šťáva z 1 citronu, kelímek bílého jogurtu, kelímek zakysané smetany, 2 stroužky česneku utřené se solí, 2 PL nadrobno nasekané čerstvé meduňky, ½ lžičky bílého pepře.
  • Postup: Jogurt lehce smícháme se zakysanou smetanou a citronovou šťávou. Utřeme česnek, nasekáme meduňku a i s pepřem vmícháme do jogurtu. Podáváme vychlazené k rybám.
Přejít nahoru