![Bylina šalvěj na zídce](https://www.kouzelnebydleni.cz/wp-content/uploads/Salvej-lekarska-foto-med.jpg)
Používáme-li k přípravě pokrmů zelené koření, chuť jídla se umocní. Čerstvé byliny obsahují vitamíny, minerální látky a hlavně éterické oleje, které podtrhnou vlastní chuť jídla a také blahodárně působí na náš organismus. Mezi důležité bylinky v kuchyni patří Šalvěj lékařská. Jako všechno koření i značně aromatickou šalvěj musíme používat v přiměřeném množství a s citem.
![kvetoucí šalvěj](https://www.kouzelnebydleni.cz/wp-content/uploads/Kvetouci-sakvej-lekarska-foto-med.jpg)
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) je známá již z dob Antiky a byla vypěstována v mnoha odrůdách a kultivarech. Až na několik málo okrasných druhů jsou všechny jedle a jedna od druhé se liší jak svým tvarem a zabarvením, tak především chutí. Šalvěj používáme čerstvou, sušenou nebo mraženou. Ideální je trhat a spotřebovat čerstvé listy. Koupenou šalvěj zabalíme do svačinového papíru nebo celofánu a přechováváme v chladničce nanejvýš týden. Sušenou skladujeme v temnu ve vzduchotěsně uzavřeném obalu nejdéle půl roku. Kromě toho, že je šalvěj vynikajícím kuchyňským kořením, má i léčivé účinky.
Co druh, to jiná chuť a vůně
![tříbarevná šalvěj](https://www.kouzelnebydleni.cz/wp-content/uploads/Salvej-lekarska-Tricolor-foto-med.jpg)
Šalvěj lékařská může vonět jemně pižmově a balzámově nebo výrazně kafrově s náznaky svíravosti a teplé kořeněnosti. Panašované formy bývají jemnější než původní šalvěj lékařská. Šalvěj drobnolistá voní černým rybízem, muškátová muškátovým vínem a šalvěj sličná voní po ananasu. Sušená šalvěj je výraznější než čerstvá a může působit až palčivě pižmově, proto je vhodná spíš jen k vaření čaje.
Šalvěj lékařská na grilované, pečené i dušené maso
![steak v marinádě se šalvějí](https://www.kouzelnebydleni.cz/wp-content/uploads/Steak-v-marinade-se-salveji-foto-med.jpg)
Většina druhů šalvějí se používá k přípravě masa. Může být součástí marinády, do které nakládáme kousky masa určené na grilování. Několik lístků přidáváme k pečenému i dušenému vepřovému, hovězímu, skopovému a jehněčímu i krůtímu masu. Šalvěj dochutí zvěřinu, nádivky a paštiky z masa a obzvláště vhodná je k tučným masům, neboť nám je pomůže snadněji trávit. Ve směsi s dalším kořením ji používáme také k přípravě ryb.
Recept na marinádu: Lístky ze středně velké snítky šalvěje posekáme nadrobno nebo je utřeme v keramickém hmoždíři. Smícháme se dvěma lžícemi olivového oleje, lžičkou vinného octa, lžičkou francouzské hořčice a lžičkou drcených pepřů. Plátky masa naklepeme, osolíme a bohatě potřeme marinádou. Klademe je do misky jedena na druhý, zalijeme zbytkem marinády, zakryjeme a uložíme nejlépe do druhého dne do chladničky.
Další využití šalvěje v kuchyni
![pstruh na šalvěji](https://www.kouzelnebydleni.cz/wp-content/uploads/Salveji-korenime-ryby-foto-med.jpg)
Z šalvěje si připravíme bylinkové máslo nebo jí ochutíme tvaroh či sýry typu lučiny. Šalvěj naložíme do octa či oleje a získáme tak zdravá a dobrá ochucovadla hotových pokrmů a salátů. Rozdrcené listy přidáváme do těsta na pečivo a koláče. Šalvěj muškátovou, která má mírně nahořklou a balzámovou chuť s vůní muškátového vína používáme do zeleninových omelet a lívanečků. Rozdrcenou šalvějí dochutíme polévky, omáčky i pomazánky. Květy šalvěje lze využít jako dekorační jedlou oblohu.
Jak šalvěj využívají různé národy
![zpracování šalvěje](https://www.kouzelnebydleni.cz/wp-content/uploads/Suseni-salveje-foto-med.jpg)
Šalvěj lékařská napomáhá trávení tučných pokrmů, tradičně se proto do nich přidává. Ve Velké Británii se stala neodmyslitelným doplňkem vepřového masa, hus a kachen a také do nádivek k těmto druhům masa. Řekové šalvěj přidávají do dušených mas a drůbeže. Z šalvěje drobnolisté připravují vynikající čaj. V Americe se z šalvěje a cibule připravuje nádivka, která se jí s krocanem na Den díkůvzdání. Němci jí ochucují vepřové párky a koření úhoře. Italové tuto bylinku jedí s játry a s telecím masem a dělají z ní omáčku k těstovinám tak, že jemně zahřejí několik šalvějových lístků v másle. Také jí ochucují pečivo focaccia a polentu. Šalvějí sličnou lze s úspěchem vyložit formu, ve které pečeme piškotové moučníky. Je dobrá i s jablky, do fazolí, se sýrem, cibulí a rajčaty…
S jakým kořením lze šalvěj míchat
Vhodná kombinace šalvěje je s kmínem, bobkovým listem, celerovou natí, česnekem, sušeným zázvorem, libečkem, majoránkou, paprikou, petrželí, saturejkou a tymiánem. Bylinky nasekáme, nakrájíme nebo utřeme v třecí misce pokud možno bezprostředně před použitím.
Pěstování šalvěje za oknem či na balkoně
![dvoubarevná šalvěj](https://www.kouzelnebydleni.cz/wp-content/uploads/Salvej-lekarska-Icterina-foto-med.jpg)
Sazeničky šalvěje můžeme pěstovat i v okenním truhlíku nebo v nádobě na balkoně. Místo by mělo být orientované na sluneční stranu, zemina spíš lehčí a vápnitá, můžeme ji smíchat s pískem nebo drobným štěrkem. Zaléváme přiměřeně, voda by neměla v nádobě zůstat stát. Lístky sklízíme od jara až do podzimu. Při pravidelném řezu oddalujeme květenství a můžeme sbírat nať mnohem delší dobu. Po odkvětu rostliny seřežeme. Některé druhy jsou mrazuvzdorné, jiné musíme zazimovat. Na jaře znovu obrazí.