![Bonsai z Azalky, růžové a bílé květy](https://www.kouzelnebydleni.cz/wp-content/uploads/Bonsay-Azalka-foto-med.jpg)
Bonsaje jsou miniaturizované stromy a keře pěstované v nádobě. Název pochází z japonštiny – bon je mělká miska a sai rostlina. Bonsaje můžeme vytvářet z většiny stromů nebo keřů. Upoutávají zajímavým kmenem, rozmístěním větví, dokonale rozloženými kořeny, barvou kůry a hustou korunou s malými lístky, někdy dokonce květy či plody.
![Bonsaje - miniaturní strom v mělké misce](https://www.kouzelnebydleni.cz/wp-content/uploads/P5200216.jpg)
Pěstování
![](https://www.kouzelnebydleni.cz/wp-content/uploads/Bonsai-borovice-foto-med.jpg)
Standardní půdní směs vhodná pro bonsaje se skládá z jednoho dílu zeminy, dvou dílů rašeliny a dvou dílů hrubého písku. Nejdůležitější je pravidelná zálivka – na jaře, v létě i na podzim zaléváme každý den nejlépe večer odraženou dešťovou vodou z konve s jemným kropítkem. Rostlina nesmí přeschnout. Živiny dodáváme tekutými hnojivy nebo lépe tabletami či granulemi. Mladé rostliny přesazujeme každoročně. Přitom zkrátíme kořeny a zbylé rovnoměrně v misce rozložíme. Starší bonsaje stačí přesazovat po třech až pěti letech. Po přesazení nádobu umístíme do polostínu a často rosíme.
Dělení bonsají
![](https://www.kouzelnebydleni.cz/wp-content/uploads/Miska-s-bonsai-foto-med.jpg)
Bonsaje dělíme podle několika ukazatelů:
- Velikost
– miniaturní do 15 cm
– malé 15 až 30 cm
– střední 30 – 60 cm
– velké 60 – 100 cm - Počet rostlin
– typické je jedna bonsaj v jedné misce. Je-li jich víc, jde o scenérii. - Počet kmenů
– nejčastěji mají bonsaje jeden kmen, avšak mohou jich mít i více a s rozdílnou tloušťkou vyrůstajících z jednoho základu. - Znaky stáří
– vedle obnažených kořenů se posuzují i odumřelé části kmene a větví a také dutiny v kmeni. - Tvar nadzemních kořenů
– pro staré bonsaje jsou typické nápadné, dostatečně vyvinuté kořeny. Ty pak významně ovlivňují jejich celkovou hodnotu. - Povrch půdy
– při tvorbě povrchu v misce používáme například nízké a husté mechy (kromě estetického významu udržují půdu vlhkou) a patřičně omšelé kameny znázorňující skály.
Jak má vypadat pěstební miska
Misky mohou být z neporézní, zvenku glazované keramiky; čtvercové, obdélníkové, kruhové nebo oválné; ploché, hlubší nebo vysoké čtyřhranné pro kaskády. Pro venku umístěné bonsaje by přirozeně měly být nádoby mrazuvzdorné. Vhodné jsou tlumené barevné odstíny s minimálním dekorem. Miska by měla mít dostatečné drenážní otvory, případně může stát na nožičkách, což umožní lepší odtok přebytečné vody.
Tvarování
![](https://www.kouzelnebydleni.cz/wp-content/uploads/Bonsai-Modrin-foto-med.jpg)
Tvarováním zčásti obnažených kořenů můžeme dosáhnout zdání velkého stáří rostliny. Základem kostry bonsaje je celkově vyvážené uspořádání větví. Nejdelší větve by měly být v jedné třetině výšky kmene. Základním hrubým řezem vyrovnáme u nové rostliny nesoulad mezi kořeny a nadzemní částí a určíme vzhled kmene a větví. Většinu bonsají řežeme v předjaří zahradnickým nožem a rány ošetříme štěpařským voskem. Při základním řezu odstraňujeme větve zahušťující korunu, křížící se, kolmo rostoucí – vlky, nemocné a zlomené nebo nepřirozeně zkroucené. Udržovací řez provádíme na jaře, kdy zkracujeme loňské větvičky obvykle na dva nebo tři pupeny. V létě zaštipujeme za zelena. Vyvazováním tvarujeme a upravujeme sklon větví: u jehličnanů od podzimu do časného jara.
Materiál na tvarování
![](https://www.kouzelnebydleni.cz/wp-content/uploads/Bonsai-serik-foto-med.jpg)
Používáme pevný provázek, který poutáme k dalším silným větvím, kmenu nebo nádobě tak, aby se nezařízl do kůry. Nejčastěji používaná technika je ale modelace drátem. Ideální je měděný nebo hliníkový o síle asi 1/6 až 1/3 průměru tvarované větve. Drát ustřihneme asi o třetinu delší než je délka větve nebo kmenu a ovíjíme jím pod úhlem 45 stupňů. Postupujeme odspodu nahoru ke koruně a od silnějších konců k slabším. Na opadavých stromech necháme dráty tři až šest měsíců, na stále zelených šest až dvanáct. Drát nejlépe odstraníme tak, že ho rozstříháme na malé kousky.