![bůček s velikonoční nádivkou](https://www.kouzelnebydleni.cz/wp-content/uploads/velikonoční-nádivka-s-kopřivami.jpg)
Tradiční velikonoční svátky se vyznačovaly kromě barvení vajíček, jarní výzdoby a pomlázky také uměním vaření tradičních velikonočních jídel. Počítáno od Popeleční neboli Škaredé středy do Velikonočního pondělí se naši předkové jedli nejprve velmi postně, až po gurmánské hodování, které vrcholilo v neděli na Boží hod a v pondělí Velikonoční.
O velikonočním pečení mazance, jidášů, beránků a podobně jsme již psali ZDE. Dnes se podíváme, co dobrého si máme který den podle velikonočních tradic uvařit.
Škaredá Popeleční středa
![](https://www.kouzelnebydleni.cz/wp-content/uploads/2013/03/bramborové-placky.jpg)
Tento den je ještě ve znamení úklidu, někde se také říkalo Sazometná středa, neboť se čistila kamna a vymetaly komíny. Název škaredá se údajně odvozuje od toho, že se Jidáš škaredil na Krista. Nemáme se tento den mračit ani hádat, aby nám to nezůstalo. V rámci velkého úklidu je jedlo skromně a jídlo podle tradic sice mělo být dobré, ale na pohled nehezké.
Tradiční pokrmy:
![](https://www.kouzelnebydleni.cz/wp-content/uploads/2013/03/jarní-bylinková-polévka.jpg)
Luštěninová polévka s bramborovými plackami, anebo bramborák, případně chlupaté knedlíky s cibulkou. Placky musely být nevzhledně roztrhané.
Recept na bramborové placky: Uvařené brambory smícháme s polohrubou moukou, vejcem a špetkou soli a vypracujeme těsto, které nakrájíme na kousky. Podsypáváme je moukou a vyválíme na tenko. Pečeme nasucho na tálu, což málokdo ještě má, tak trochu omastíme pánev a pečeme na pánvi.
Zelený čtvrtek
![](https://www.kouzelnebydleni.cz/wp-content/uploads/2013/03/lívanečky-z-kopřiv.jpg)
Den, kdy Kristus naposledy povečeřel s učedníky. Poté ho Jidáš zradil (pečeme jidáše). Přestože k našemu názvu Zelený čtvrtek došlo kvůli chybnému překladu, stalo se již tradicí, že tento den máme pojíst něco zeleného, nejlépe byliny z přírody. Letos nejspíš budeme rádi, když pod sněhem vyhrábneme sotva rašící kopřivu. Špenát, brokolici nebo zelenou petrželku v nejhorším případě koupíme i v supermarketech.
Tradiční pokrmy:
jarní bylinková polévka, špenátová polévka, kopřivový špenát nebo omelety s kopřivami, pampeliškový salát, chléb s máslem posypaný čerstvou řeřichou nebo pažitkou.
Recept na lívanečky z kopřiv (špenátu): 500 g kopřiv, 50 g másla, 2 žloutky. 30 g hladké mouky, sůl, pepř, na špičku nože prášku do pečiva, sníh ze 2 bílků a olej na smažení. Listy mladých kopřiv spaříme a posekáme nebo umeleme. Máslo utřeme se solí a žloutky do pěny. Přidáme koření, kopřivy, mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Lívanečník vymastíme a zelené těstíčko naléváme do důlků. Po obou stranách opečeme dozlatova.
Velký pátek
![](https://www.kouzelnebydleni.cz/wp-content/uploads/2013/03/Rybí-filé-s-bylinkovou-krustou-a-pečenými-bramborami.jpg)
Na Velký pátek Kristus byl na vrchu Golgota ukřižován. Na památku se ten den peče mazanec, který se uprostřed nařízne do kříže. Vracejí se ptáčci z teplých krajin. Země má magickou sílu a nesmí se s ní hýbat.
Tradiční pokrmy:
Tento den se držel půst. Pro hladovce bylo pečivo z kynutého těsta zvané ptáčci – z vyválených pramínků těsta se udělal uzel, a ten na jednom konci zploštil a nastříhal a na druhém zešpičatěl a vmáčkla se jako oko rozinka. Dalším povoleným pokrmem na Velký pátek byly ryby, neboť i ty jsou postním jídlem. (Mezi postní jídla patřili též bobři – ale na ty raději zapomeneme!)
Recept Rybí filé s bylinkovou krustou: rybí filé, sůl, olej, strouhanka, citrónová šťáva, drcené barevné pepře, hrst alespoň tří druhů nasekaných zelených bylinek. Strouhanku smícháme s kořením, solí, olejem a citrónovou šťávu. Rybí filé pokapeme citronem, osolíme a klademe těsně vedle sebe do pekáčku. Potřeme bylinkovou hmotou a upečeme.
Bílá sobota
![](https://www.kouzelnebydleni.cz/wp-content/uploads/2013/03/nadívaný-pečený-bůček.jpg)
Končí postní období Název bílá pochází zřejmě kvůli velkému úklidu, který předcházel svátku Zmrtvýchvstání.
Tradiční pokrmy:
Začínají hody. Připravují se různé hlavičky, nádivky a sekané plněné vařenými vejci. Do všeho se dávají čerstvé byliny – kopřivy, popenec, libeček, petrželka. Také vejce a nakrájené uzené maso. K večeři na Bílou sobotu se podávala nádivka s kopřivami.
Recept Velikonoční nádivka s kopřivami: 10 rohlíků, 300-400 g uzeného masa, asi 250 ml mléka, 3 vejce, 2-3 stroužky česneku, 2-3 velké hrsti mladých kopřiv, sůl, pepř, případně i muškátový květ, omastek a strouhanku. Kopřivy opláchneme a spaříme v horké vodě. Scedíme a nadrobno nasekáme. Pečivo nakrájíme na kostičky a pokropíme ho mlékem tak, aby se zcela provlhčilo. Nakrájíme uzené, utřeme česnek a přidáme i s vejci a ostatními přísadami do žemlí (případně vejce rozdělíme a ušleháme sníh) a lehce promícháme. Upečeme ve vymaštěném pekáči.
Nedělní Boží hod Velikonoční
![](https://www.kouzelnebydleni.cz/wp-content/uploads/2013/03/jehnečí-kýta-na-rozmarýnu.jpg)
Tento den se světily některá jídla – beránek, mazanec, malovaná vejce, chléb, pecynek plněný uzeným masem a víno. Z obřadních jídel pak každý dostal, aby byl po celý rok zdravý. Posvěcený pokrm se musel jíst vestoje.
Tradiční pokrmy:
Nejcennější bylo maso skopové, nejlépe jehněčí, ale mohlo být i kůzle, případně králík. Tradičním velikonočním pokrmem byla hlavička, která se připravovala k několika druhů masa. Někde se nádivkou plnila špička bůčku nebo telecí hrudí.
Recept na Jehněčí na šalvěji a rozmarýnu: 1 – 1,5 kg jehněčího masa, tymián, rozmarýn, šalvěj, sůl, pepř, lžíce hořčice, olej (olivový), kousek másla, sklenka červeného vína. Hořčici smícháme s oleje, solí a kořením, vetřeme ji do masa a necháme nejlépe přes noc marinovat. Druhý den v zaklopeném pekáči pečeme asi půl hodiny na 170 °C, pak teplotu snížíme na 150 °C a upečeme za občasného podlévání vodou a vínem doměkka. Nakonec odklopíme a dopečeme dozlatova. Omáčku zjemníme kouskem másla a jehněčí ozdobíme čerstvými bylinami.
Velikonoční pondělí
![](https://www.kouzelnebydleni.cz/wp-content/uploads/Batikovaná-vejce.jpg)
Na Velikonočním pondělí hrála prim vejce – jsou symbolem Velikonoc a značí zrození nového života. Za pomlázku dostávali malovaná vejce chlapci, ale vejce byla i součástí mnoha velikonočních jídel.
Tradiční pokrmy:
Ráno se podávala vejce k snídani – vařená, smažená, na slanině, vaječné pomazánky, plněná vejce… Před podáním se hojně sypala mladými spařenými kopřivami, pažitkou, mladou cibulovou natí i petrželkou. Nechyběla také pálenka pro zdraví, kterou dostal každý dospělý. K jídlu bylo spousta sladkostí, tradičně boží milosti, mazanec, beránek, bábovka, mrkvové koláče… Obědval se masový vývar, smažené kůzle, skopové v různých úpravách, ale i hovězí pečeně.
![](https://www.kouzelnebydleni.cz/wp-content/uploads/2013/03/Veselá-volská-oka.jpg)
Recept na Veselá volská oka: Čerstvé barevné papriky (např. trikolora), anglická nebo jiná slanina, vejce, sůl, pepř, zelené koření. Z barevných paprik nakrájíme kroužky vysoké asi centimetr. Klademe je na zahřátou pánev. Do jejich středu vložíme na nudličky nakrájenou slaninu a když se rozškvaří, do každého kruhu papriky opatrně rozklepneme vejce, osolíme, opepříme a necháte je dělat na mírném plameni buď do tuha nebo do poloměkka, jak kdo má rád. Ozdobíme zeleným kořením.