![](https://www.kouzelnebydleni.cz/wp-content/uploads/Dyne-spaget.jpg)
Dýně špagetová je plazivá rostlina s bujným růstem a její oválné, asi dvoukilogramové plody, dlouhé okolo 25 – 30 cm patří do první pětky nejoblíbenějších a nejchutnějších dýní. Ať si již špagetovou dýni sami vypěstujeme, anebo ji koupíme či dostaneme, měli bychom vědět, jak si ji připravit. Na rozdíl od ostatních dýní má některé zvláštnosti – po tepelném zpracování se její struktura změní na dlouhá vlákna, připomínající špagety.
Špagetová dýně (Vegetable Spaghetti) i její hybrid (Stripetti F1) mají hladkou tvrdou slupku žluté barvy. Sytě žlutá dužnina je jemná a po uvaření nebo upečení dýně se rozpadá na vlákna jemné chuti a mála kalorií. To znamená, že špagetová dýně je velmi vhodná při redukční dietě i dietách, která vyžadují některá onemocnění. Obsahuje také velké množství betakarotenu. Tuto dýni vypěstujeme poměrně snadno – vyséváme v dubnu, sazenice na záhon sázíme v druhé polovině května do čerstvě vyhnojené půdy na slunné stanoviště. Hojně zaléváme, odplevelujeme podle potřeby. Sklízíme po zaschnutí stopky za asi tři měsíce.
Kuchyňské zpracování špagetové dýně
![](https://www.kouzelnebydleni.cz/wp-content/uploads/špagetová-dýně.jpg)
Před další kuchyňskou úpravou si špagetovou dýni připravíme následujícími způsoby:
- Vařením – dýni můžeme uvařit buď vcelku, a to podle velikosti 40 – 50 minut. Před vařením ji na několika místech propíchneme, aby z ní mohla vycházet pára. Poté ji rozkrojíme a lžící odstraníme semínka. Anebo ji přeřízneme na půl – jde to poměrně ztuha, neboť slupka je značně tvrdá. Vydlabeme semínka i se semeníkem. Půlky dýní pak vaříme řezem nahoru přibližně 30 – 40 minut.
- Pečením – omytou, podélně rozpůlenou dýni bez semeníku upečeme v troubě nastavené na 180 °C, nejlépe v horkovzdušné. Doba pečení je hodinu až hodinu a půl. Na plech dáme pečící papír a na něj řezem domů půlky omytých a vydlabaných dýní. Také je můžeme otočit řezem nahoru, posypat kořením, osolit a přidat kousek másla, případně i utřený česnek, a tak je budeme mít již ochucené pro některé vybrané recepty.
Dýňové špagety
![](https://www.kouzelnebydleni.cz/wp-content/uploads/2013/10/špagetová-dýně.jpg)
Uvařenou nebo upečenou dýni dále zpracujeme tak, že z její dužiny vytrháváme vidličkou vlákna. Je-li dostatečně uvařená, rozpadne se na ně sama. Nedovařená dýně se na vlákna nerozdělí a ani dobře nechutná. Již takto připravenou dýni lze použít jako přílohu k masu nebo jako vložku do polévky, ale lépe je dále ji upravovat podle konkrétních receptů.
Polévka ze špagetové dýně
Ingredience: 1/2 špagetové dýně, 2 brambory, 1 mrkev, kousek celeru a kousek pórku, 2 stroužky česneku, 1 masox, sůl, pepř, 3 kuličky nového koření, na ozdobení zakysaná smetana, petrželka kudrnka a případně i strouhaný sýr.
Příprava: Očištěnou půlku dýně uvaříme podle výše uvedeného návodu. Mezitím v asi litru a půl vývaru nebo vody s masoxem uvaříme na kostičky nakrájené brambory se zeleninou a s kořením. Koření vyjmeme a polévku rozmixujeme nejlépe ponorným mixérem. Do pomalu vařící se polévky vložíme vlákna z půlky dýně. Na talíři polévku dozdobíme zakysanou smetanou, snítkou petrželky a případně i malým kopečkem strouhaného sýra.
Těstoviny s omáčkou ze špagetové dýně
Ingredience: špagetová dýně, v oleji naložená sušená rajčata, černé olivy, česnek, sůl, pepř, tymián, oregano, zelená petrželka olivový olej, dobrý strouhaný sýr.
Příprava: Dýni upečeme řezem nahoru a dužinu ochutíme solí, utřeným česnekem, organem, tymiánem a pokapeme ji olivovým olejem. Těstoviny uvaříme běžným způsobem. Upečenou dýni vidličkou natrháme na vlákna. Smícháme ji s uvařenými těstovinami, na nudličky nakrájenými stroužky česneku, na kousky nakrájenými rajčaty a olivami. Dochutíme kořením a olivovým olejem. Na každou porci na talíři nasypeme trochu sýra.
Zapečená špagetová dýně
![](https://www.kouzelnebydleni.cz/wp-content/uploads/2013/10/různé-dýně-i-špagetové.jpg)
Ingredience: špagetová dýně, 200 g uzeného masa nebo anglické slaniny, 3 rajčata, pór, 150 g strouhaného sýra (eidam apod.), sůl, bazalka, mletý nebo drcený pepř, 3 vejce, zelené koření (bazalka, pažitka…), kelímek jogurtu a asi 100 ml mléka, olej.
Příprava: Do vymaštěné zapékací misky nebo pekáčku navrstvíme polovinu vláken uvařené špagetové dýně, osolíme a okořeníme. Na ně klademe plátky rajčat, které osolíme a posypeme bazalkou, na ně na kostičky nakrájené uzené, které zasypeme strouhaným sýrem. Na to navrstvíme druhou polovinu vláken dýně. Okořeníme a necháme 25 minut péct v troubě na 180 °C. Mezitím rozmícháme jogurt s mlékem a vejci, dochutíme ho nadrobno nakrájeným kořením a nalijeme na předpečený pokrm. Pečeme do ztuhnutí vajec. Podáváme horké s vařeným bramborem nebo se zeleninovým salátek a čerstvým pečivem.
Dýňové řezy
Ingredience: půl špagetové dýně, 450 g polohrubé mouky, 200 g Hery (nebo jiného margarínu, popř. olej), 180 g cukru, špetka soli, 3 vejce, 1 lžička skořice, 1 vanilkový cukr, prášek do pečiva, 100 g oříšků, rozinek apod., může být i trochu rumu.
Příprava: Utřeme žloutky s cukrem a tukem, smícháme s vlákny uvařené dýně, kořením, moukou s práškem do pečiva, tuhým sněhem z bílků, rozinkami a nahrubo nasekanými oříšky. Nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku a pečeme v troubě při 180 °C 40 minut. Hotové nakrájíme na řezy a posypeme moučkovým cukrem nebo polijeme rozpuštěnou čokoládou.