Pohanka – recepty

kvetoucí pohanka na zahradě
Pohanka na záhonu, foto med

Pohanka je obilnina, která se u nás objevila spolu s kočovnými nájezdníky, tedy pohany, již před stovkami let. Pravděpodobným důvodem, proč před velmi oblíbenou pohankou dali pěstitelé přednost jinému obilí je asi, že nestejnoměrně dozrává, což mohlo dělat problémy při její sklizni. Dnes, kdy jsou prokázány skoro zázračné účinky pohanky na lidské zdraví, je její pěstování opět nabíledni. Obliba pohanky  stále roste, zvláště když známe výborné recepty pro její přípravu. 

Pohanka, foto med

Pohanka obsahuje vzácný vitamín P flavonoid rutin, který nám zpevňuje cévní stěny. Z vitamínů ještě E, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6), esenciální aminokyseliny, vysoký obsah draslíku, hořčíku, fosforu a železa. Podrobněji o účincích na zdraví ZDE. Protože neobsahuje lepek, je vhodná pro recepty na bezlepkovou dietu i jako dietetická potravina.

Pohanka v kuchyni

Pohanku můžeme připravovat různě, a to buď jako přílohu k jídlu namísto rýže, nebo podle receptů na sladké či slané pokrmy. Hodí se jako vložka do polévek i do pomazánek a obilných salátů. Z pohanky se dělala především slaná i sladká kaše, pekly se z ní placky i chléb, dochovaly se staré recepty. Mlela se na mouku a podobně jako z ječmene se z ní vyráběly kroupy (obrušování zrn). Pohanku vaříme podle receptu tak, že dáváme na jeden šálek dva šálky vody a špetku soli. Vaříme krátce, asi 10 minut, pak necháme pod pokličkou dojít, až se voda vsákne. K dalšímu zpracování jsou níže uvedené recepty.

Výborné recepty s pohankou

S recepty na pohanku můžeme různě experimentovat, jistě se nám pokrm povede.

Zeleninová polévka s žampiony a s pohankou

Ingredience: 1 l vývaru (nebo vody s kostkou bujónu), půl šálku pohanky, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1 stonek řapíkatého celeru, kousek pórku, zelená petrželka, asi 100 g žampionů, kousek másla, stroužek česneku a trochu majoránky.

Postup: Zeleninu očistíme, nakrájíme a osmažíme na másle. Přidáme na plátky nakrájené žampiony. Zalijeme vývarem, přidáme pohanku, osolíme, okořeníme a vaříme asi 15 minut.

Pohanka s cibulkou a slaninou

Ingredience: 2 šálky pohanky, 1 cibule, 100 g slaniny, sůl, pepř

Postup: Pohanku podle receptu uvaříme v dvojnásobném množství osolené vody, necháme ji dojít a mezitím oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli a na kostičky nakrájíme slaninu. Slaninu osmahneme a až se trochu vyškvaří, osmažíme na ní cibuli. Pohanku dochutíme pepřem a polijeme osmaženou slaninou s cibulkou. Můžeme podávat k volskému oku nebo vařenému párku.

Vepřové na žampionech s pohankou

Vepřové na žampionech s pohankou, foto med

Ingredience: 400 vepřového masa, 100 g žampionů, 1 cibule, 1 šálek pohanky, sůl, pepř, kmín, 2 PL oleje, 1 PL mouky

Postup: Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso a na plátky žampiony, okmínujeme, opepříme, osolíme a necháme zatáhnout. Zasypeme moukou, osmahneme a zalijeme vroucí vodou nebo vývarem a dusíme pod pokličkou asi 20 minut. Podáváme s vařenou pohankou.

Pohankové karbanátky

Ingredience: 250 g pohanky, 1 cibule, 1 vejce, 100 g anglické slaniny, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, 1 PL majoránky, na zahuštění strouhanka, olej.

Postup: Pohanku v osolené vodě rozvaříme na kaši a necháme vychladnout. Na kostičky nakrájenou slaninu vyškvaříme, přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Smícháme i s vyškvařeným tukem s pohankou, přidáme česnek utřený se solí, vejce, rozemnutou majoránku, pepř a podle potřeby sůl. Důkladně promícháme, je-li hmota řídká, zahustíme ji strouhankou. Lžící nebo mokrou rukou tvoříme karbanátky, obalíme strouhankou a usmažíme na oleji.

Pohanková kaše s medem

Ingredience: 250 g pohanky, 750 ml mléka, špetka soli, skořice, med, máslo.

Postup: Podle tohoto receptu pohanku spaříme vroucí vodou, scedíme ji a velmi pomalu za stálého míchání vaříme v mléce se špetkou soli. Na talíři kaši posypeme skořicí a polijeme medem a přepuštěným máslem.

Pohankový nákyp se sušenými meruňkami

Vařená pohanka, foto med

Ingredience: 250 g pohanky, 750 ml mléka, špetka soli, 2 vejce, 200 g sušených meruněk, cukr, špetka mletého hřebíčku, vanilkový cukr, máslo.

Postup: Meruňky namočíme do studené vody. Z pohanky uvaříme kaši jako v předchozím receptu. Vmícháme do ní žloutky a vanilkový cukr Nabobtnalé meruňky nakrájíme na čtvrtiny a promícháme s oslazenou kaší. Z bílků ušleháme sníh, přidáme do kaše a okořeníme mletým hřebíčkem. Zapékací misku vymastíme a kaši do ní nalijeme. Poklademe tenkými plátky másla a upečeme v předehřáté troubě. Na talíři pocukrujeme a omastíme přepuštěným máslem. Podobné výborné recepty jsou na pohankový nákyp se švestkami nebo s jablky.

Pohankový kuba

Ingredience: 400 g pohanky, 150 g čerstvých nebo 50 g sušených hub, nejlépe hřibů, 3 stroužky česneku, omastek, sůl, pepř, majoránka, kmín.

Postup: Nemáme-li čerstvé houby, sušené namočíme na půl dne i více do vlažné vody. Poté je s přidáním kmínu a soli podusíme na sádle. Uvaříme pohanku, smícháme s houbami, přidáme utřený česnek, majoránku, pepř. Dobře promíchanou masu vložíme do vymaštěného pekáčku a upečeme.

Přejít nahoru