Máta – recepty pro kuchyňské využití

bylinka Máta peprná má oblíbenou a nezaměnitelnou vůni. Chuť je svěží a nasládlá
Máta – recepty pro kuchyňské využití, foto med

Máta peprná i Máta klasnatá má oblíbenou a nezaměnitelnou vůni. Chuť je svěží a nasládlá a po konzumaci máty máme pocit chladu a zároveň nás i zahřívá. Máta pochází z jižní Evropy a Středomoří, vyskytuje se snad po celém světě a v mnoha druzích, které se mezi sebou snadno kříží. V kuchyni mátu dělíme zhruba na dvě skupiny, a to na mátu klasnatou a na mátu peprnou. Používáme čerstvé listy i s mladými stonky, sušené jen listy a čerstvé květy.

Máta latnatá, foto med

Máta (Menta) ať již čerstvá nebo sušená příznivě ovlivňuje trávení a nadýmání. Zmírňuje žlučníkové a žaludeční potíže, Pomáhá jak při žaludečních a žlučníkových potíží, tak i při nachlazení. Máta klasnatá má osvěžující příjemnou chuť a trochu citrónově voní. Je to nejběžněji používaná máta v kuchyni a také se z ní vyrábí různé mentolové cukroví a přidává se do past na zuby. Máta peprná je výrazněji mentolová, štiplavá, nasládlá a kořenná chuť. V ústech zanechává svěží chladivý pocit.

Nákup a uskladnění máty

Máta klasnatá, foto med

Svazečky čerstvé máty se prodávají na trzích i v některých zeleninách. Zabalíme je do celofánu nebo papíru na pečení a tak vydrží v ledničce 2-3 dny. Máto si snadno vypěstujeme v v truhlíku za oknem a budeme ji tak mít po ruce stále čerstvou. Listy Můžeme nadrobno nasekat nebo rozmixovat s trochou vody a zmrazit v nádobkách na led. Mátu můžeme sušit, a to nejlépe zavěšenou ve svazečcích na suchém, dobře větraném místě. Po usušení mátu přechováváme ve vzduchotěsně uzavřené nádobě.

Využití čerstvé i sušené máty v kuchyni

Máta ananasová, foto med

V Indii, Tunisku, Maroku a dalších zemích se pije silný slazený horký čaj z čerstvé máty z malých skleniček. Je účinný proti horku a příjemně osvěžuje. V Turecku jsou oblíbené chlazené jogurtové nápoje s mátou. Ochucuje se jí zelenina jako dýně, mrkev, lilek, okurky, rajčata a brambory. Dodává dobrou chuť i masům, na která se připravuje marináda, kde je máta jednou z hlavních složek. Anebo se k nim vaří mátová omáčka či salsa. Kromě toho se máta používá i je zdobení salátů a moučníků a k výrobě čaje, různých cukrovinek a sirupů. Sušená máta peprná i klasnatá má ostrou a silnou vůni, postrádá však nasládlou chuť máry čerstvé. Kávová lžička sušené máty, rychle osmažená na malém množství olivového oleje nebo přečištěného másla a přidaná těsně před podáváním, dodává jemnou živou vůni některým pokrmům. Sušená máta se přidává ke kuřecímu masu, do ovocných salátů, dezertů a osvěžujících nápojů.

S jakým kořením můžeme mátu míchat

Máta pepřová, foto med

Chuťově mátu vhodně doplňuje Bazalka, Dobromysl-Oregano, Tymián, Zázvor, Majoránka, Hřebíček, Kopr a Pepř.

Recepty s mátou

Osvěžující limonáda

Mátový nápoj, foto med
  • Ingredience: 1 l ledové vody (případně i led), svazeček máty (čím víc, tím lépe), 2 citrony, může být i cukr, ale lepší je to bez něj.
  • Příprava: Mátu opláchneme, posekáme, vložíme ji do nádoby a ihned zalijeme ledovou vodou. Přidáme šťávu vymačkanou ze dvou citronů. Třetí citron omyjeme, nakrájíme na plátky a přidáme do skleniček s limonádou. Můžeme přidat i kostky ledu.

Okurkový salát s mátou

Máta peprná, foto med
  • Ingredience: salátová okurka, zakysaná smetana, sůl, půl šálku nadrobno nakrájené máty.
  • Příprava: Okurku nastrouháme, mátu posekáme nadrobno. Osolíme a smícháme se zakysanou smetanou.

Losos s mátou

Losos s mátou, foto med
  • Ingredience: losos, máslo, sůl, steakové pepře, máta, citron
  • Příprava: podkovy nebo plátky lososa osolíme, opepříme a opečeme po obou stranách na másle. Posypeme ho nadrobno nakrájenou mátou a pokapeme citronovou šťávou.

Alkoholický nápoj Mojito

Máta v truhlíku, foto med
  • Ingredience (pro jednu skleničku): 40 ml bílého rumu, lžička třtinového cukru, třetinu svazečku máty, 1 limetka, ledová tříšť.
  • Příprava: Opláchnuté lístky máty vložíme (až na vrchol snítky na ozdobu) do hmoždíře, případně do robota a nahrubo je rozmělníme. Vložíme do sklenice. Přidáme omytou limetku nakrájenou na měsíčky a cukr. Promícháme a necháme cukr rozpustit. Doplníme vodou a ledovou tříští a nakonec nalijeme rum. Ozdobíme mátou.

Pečené batáty se zakysanou smetanou a mátou

Pečené batáty se zakysanou smetanou a mátou, foto med
  •  Ingredience: batáty, olej, sůl, zakysaná smetana, máta.
  • Příprava: Batáty (sladké brambory) nakrájíme na silnější plátky, z obou stran osolíme, omastíme a upečeme v troubě. Rozdělíme je na talíře a na každý plátek dáme lžičku smetany a posypeme ho nakrájenou mátou.

Mátový sirup

Mátový sirup, foto med
  • Ingredience: Na 1,5 l vody 100 g máty, 1 kg cukru, šťáva ze 2 citronů nebo lžička kyseliny citronové.
  • Příprava: Svaříme vodu s cukrem do sirupové konzistence. Přidáme rozmixovanou mátu (lístky i s měkkými stonky a květy) a zakryté necháme zchladnout a pár hodin louhovat. Přecedíme, znovu přivedeme k varu a odstavíme. Vmícháme citronovou šťávu a nalijeme do lahví. Uchováváme v chladnu. Mátový sirup můžeme mimo jiné využít i pro přípravu alkoholických koktejlů.

Mátová zmrzlina

Máta polej, foto med
  • Ingredience: Svazeček máty, 2 kelímky smetany na šlehání, 150 g cukru, 1 vanilkový cukr, strouhaná čokoláda.
  • Příprava: Mátu důkladně rozmixujeme s cukry. Ušleháme smetanu v tuhou šlehačku a vmícháme do ní sladkou mátu. Naplníme do zmrzlinovače nebo plastové uzavíratelné nádoby a necháme zmrazit. Před podáváním posypeme strouhanou čokoládou.
Přejít nahoru