Zavařujeme červené a černé jeřabiny

černé jeřabiny
Arónie, černá jeřabina, foto med

Na podzim dozrávají různé bobule, z nichž se mnohé hodí pro kuchyňské zpracování. Vysoký obsah vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek mají jedlé červené a černé jeřabiny – plody jeřábu sladkoplodého, a černé jeřabiny – plody Arónie černé. Připravit z nich lze kompot či zavařeninu k masu, marmeládu, pečený čaj, léčivý sirup, víno i likér.

Arónie černá (Aronia melanocarpa), lidově černá jeřabina nebo černoplodec je opadavý keř nebo malý strom, který lze s úspěchem pěstovat na zahradě, kde kromě užitku poskytuje i okrasný prvek – na jaře pro své bílé květy a na podzim pro nádherně vybarvené listí a černé plody, které dozrávají v září.

Jeřáb sladkoplodý

jeřabiny
Jedlé jeřabiny, foto med

Jeřáb sladkoplodý (Sorbus aucuparia ´Edulis´) je vyšlechtěná forma jeřábu ptačího, jehož plody jsou vhodné spíš pro ptáky. Jeřabiny jedlé jsou chutné a plné vitamínů. Strom jeřáb sladkoplodý je pěkný strom, který se hodí do větších zahrad, kde je nejkrásnější na podzim nejen oranžovými plody, ale i vybarvenými listy. Plody jsou sladší, necháme-li je přejít prvním mrazem. Od původního Jeřábu ptačího, jehož plody mají svíravě trpkou chuť, poznáme jedlé jeřabiny i podle tvaru listů jeřábu – listy ptačího jeřábu jsou celokrajově zoubkované, kdežto listy sladkoplodého jeřábu mají zoubkování jen do horní poloviny listu. Nicméně i plody jeřábu obecného lze použít jako kompot nebo zavařeninu k masu, zejména je-li připravované nadivoko.

Obsah zdraví prospěšných látek

Plody arónie černé – černé jeřabiny obsahují vitamíny C, P, PP, B2, B9, karoten, rutin, bioflavonooidy a množství minerálů jako železo, jód, fluór, mangan.

Plody jeřábu sladkoplodého – jedlé jeřabiny obsahují vitamín C (až 200 mg), karoteny, rutin, organické kyseliny (např. parasorbinovou, sorbovou, jablečnou, vinnou, citronovou aj.), pektinové látky. Oba druhy obsahují přírodní sorbit, jsou proto prospěšné pro zvláště pro diabetiky. Také mají močopudné účinky, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak, posilují imunitu a zvyšují pevnost cév. A většinu těchto účinků si podrží i v podobě zavařenin, kompotů, sirupů…

Recepty z jeřabin

Jednodruhový jeřabinový kompot je vhodný zejména na maso, můžeme si ale připravit smíšené kompoty s jeřabinami, do kterých přidáme hrušky, jablka apod.

Jeřabinový kompot

jeřabiny
Plody arónie, foto Fan

Ingredience: 1,5 – 2 kg jeřabin, 1 l vody, 500 g cukru

Dobře vyzrálé plody očistíme a propereme. Vsypeme je do vroucího cukerného roztoku a vaříme, až plody zesklovatí. Rozdělíme je do zavařovacích sklenic tak, aby všude bylo stejně plodů i cukerného roztoku. Zavíčkujeme a sterilujeme při teplotě 85 °C 15 až 20 minut (podle velikosti sklenic). Poté je postavíme dnem vzhůru do doby, než kompot vychladne.

Aróniový kompot dušený v troubě

Ingredience: 1,5 kg arónie, 500 g cukru

Dobře vyzrálé plody očistíme, propereme a promícháme s cukrem. Rozložíme na zapákací misku a pod pokličkou v troubě pečeme, dokud směs nepustí šťávu. Rozdělíme je do zavařovacích sklenic a zalijeme vydušenou šťávou. Zavíčkujeme a sterilujeme při teplotě 85 °C 15 až 20 minut (podle velikosti sklenic). Poté je postavíme dnem vzhůru do doby, než kompot vychladne.

Marmeláda

Marmeláda z jeřabin má nejlepší chuť z plodů, které přešly mrazem. Připravujeme jednodruhovou, nebo smíšenou s jablky nebo hruškami v libovolném poměru.

Pikantní marmeláda z arónie nebo z jeřabin a´ la brusinky

Ingredience: 1,5 kg plodů, 700 g cukru, 400 ml vína, 50 ml rumu nebo vodky, 4 drcené hřebíčky, půl lžičky strouhané citronové kůry, půl lžičky skořice, čtvrt lžičky sorbanu nebo pektogelu.

Vyzrálé červené a černé jeřabiny očistíme, propereme a promícháme a necháme okapat. V kastrolu je polijeme vínem, přidáme koření a dusíme pod pokličkou 25-30 minut. Poté hmotu rozmačkáme šťouchadlem na brambory, přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme rum nebo vodku a sorban nebo pektogel, který marmeládu chrání před plesnivěním. Vroucí rozdělíme do menších skleniček a zavíčkujeme.

Sirup z černých jeřabin

Připravíme-li sirup zastudena, uchováme více zdraví prospěšných látek.

Ingredience: 1,5 kg plodů arónie, na každý 1 litr šťávy 1 kg cukru, 80 g kyseliny citronové.

Dobře vyzrálé plody očistíme, propereme a vložíme je do čtyřlitrové sklenice (velká sklenice od okurek) nebo podobné nádoby. Ve vodě rozmícháme kyselinu citronovou a roztokem zalijeme plody v láhvi až po hrdlo. Necháme stát při pokojové teplotě dva dny. Poté obsah láhve přecedíme přes plátno a dobře vymačkáme. Odměříme – měli bychom získat asi tři litry šťávy, přidáme tedy tři kila cukru a mícháme zastudena, dokud se cukr nerozpustí. Poté sirup nalijeme do lahví a uskladníme v chladnu.

Jeřabinové víno

jeřabiny
Likér z arónie, foto Fan

Ingredience: na 1,5 kg plodů arónie nebo jeřabin, 500 g cukru, 1 balení vinné kvasinkové kultury

Červené a černé jeřabiny odšťavníme nejlépe v odšťavňovači a přecedíme přes plátno. Nalijeme ji do velké láhve od okurek, přidáme cukr a vinné kvasinky, uzavřeme zátkou s „bublátorem“ a na teplém místě necháme kvasit. Víno pak stočíme hadičkou do lahví a uchováváme na chladném místě.

Likér z arónie

Ingredience: 600 g plodů arónie, 1 l vodky nebo půl litru lékárenského lihu a půl litr vody, 1 kg cukru.

Plody arónie očistíme, naskládáme do velké sklenice od okurek a zalijeme litrem jemné lihoviny nebo lihem namíchaným s vodou. Necháme stát na teplém místě dva týdny. Svaříme litr vody s cukrem a necháme zchladnout. Černé jeřabiny přecedíme přes plátno a pečlivě vymačkáme. Promícháme s cukerným roztokem a stočíme do lahví. Foto je převzaté ze Staré školy v Harzsu, kde tento vynikající a zdravý likér připravují.

Přejít nahoru