Aug 152013
 

medunka

Meduňka je bylinka, která příjemně voní. A právě pro svěží citrónovou vůni s náznakem mentolu, kterou po pomačkání nebo rozdrcení mladé listy meduňky vydávají, je tato bylinka vyhledávaná v kuchyních téměř po celém světě. Čerstvé a mladé lístky meduňky skvěle ochutí zeleninových i ovocné saláty, hodí se do omáček i ve směsi do bylinkových másel, lístky zdobíme moučníky a dezerty, nebo z nich vyrábíme osvěžující limonádu.

Meduňka lékařská (Melissa officinalis) je vytrvalý keřík, který při dobrých podmínkách dorůstá až do výšky jednoho a půl metru. Lodyhy má bohatě rozvětvené, listy jsou vejčité s okrajovým vroubkováním, s jemně chloupkatým povrchem. Drobné nevýrazné květy mají bělavou nebo nažloutlou barvu. Objevují se od června přes celé léto. Z rostliny v kuchyni využíváme mladé listy, čerstvé i sušené.

Meduňka v truhlíku za oknem

Meduňku si s úspěchem můžeme vypěstovat i v okenním truhlíku nebo v pěstební nádobě na balkoně. Vybereme si silné sazeničky na trhu nebo v zahradnictví. Rostliny se supermarketů se k pěstování nehodí a brzy zajdou. Při teplotách kolem 15 až 20 °C a dostatečném osvětlení lze meduňku v nádobě udržovat téměř celoročně. Zajistíme si pak čerstvé lístky i v době, kdy venku již nejsou k dispozici. Sice je jejich aroma slabší, ale každopádně stále dost intenzívní ve srovnání se sušenou nebo mraženou meduňkou.

Sušení a uskladnění

Meduňku můžeme sušit v malých svazečcích zavěšených na dobře větraném místě, kam nedopadají sluneční paprsky. Po usušení je rozdrolíme, větvičky odstraníme a uskladníme ve vzduchotěsně uzavřené nádobě. Kdybychom nechali meduňku volně, mohla by začít hnědnout a ztrácet aroma. Sušené listy si podrží chuť a vůni asi půl roku, ale není zdaleka tak intenzivní jako v případě čerstvé meduňky. Meduňka ztrácí aroma nejen sušením, ale i vařením nebo skladováním.

Meduňkové potpourri

Sušenou meduňku můžeme použít také do vonných směsí – tzv. potpourri. Mícháme ji s mátou, levandulí, mateřídouškou, komonicí a dalšími aromatickými sušenými rostlinami.

Využití v kuchyni

Meduňka svou citrónově mátovou příchutí skvěle doplňuje chuť ryb a plodů moře, dobrá je v různých omáčkách na drůbež, do nádivek, marinád a salsy. Meduňku přidáváme do jemného bylinkového másla, ochucujeme jí ovocné octy. Podtrhne chuť měkkých bílých sýrů, i zeleninových nebo ovocných salátů. Z ovoce a zeleniny se dobře hodí k: jablku, hrušce, melounu, meruňce, broskvi, jahodě, malině, rybízu, rajčati, cuketě, tykvi, okurce, mrkvi, fazolkám.

Mladé listy natrháme nebo nasekáme nadrobno a sypeme do salátů nebo na dušenou zeleninu. Svěží chuť máty je vynikající v ovocných dezertech, do krémů a zmrzlin, jejichž základem je oslazený meduňkový čaj. Ze sušené meduňky připravujeme uklidňující čaj a z čerstvých studené nápoje do letních veder. Z dalšího koření se meduňka může kombinovat s kerblíkem. pažitkou, koprem, fenyklem, zázvorem, mátou, lichořeřišnicí nebo petrželkou.

Recepty s meduňkou

Recepty poskytly internetové kuchařky Kuchařka-recepty a Vaření a pečení .

Vepřové na meduňce

Ingredience: 600 g vepřové pečeně bez kosti, 250 g cibule, 2 jablka, 1 sklenička jablečného vína, 2 lžíce jablečné marmelády nebo rosolu, 1/2 skleničky nasekaných lístečků meduňky, 2 PL brusinkové zavařeniny, 2 PL oleje, 1 PL másla, lžička škrobu, pepř, sůl.

Postup: Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, opepříme, osolíme a osmahneme na másle. Maso vyndáme, na stejné pánvi necháme zesklovatět tenká půlkolečka cibule, přidáme jablka nakrájená na plátky, smažíme několik minut a vrátíme zpět maso. Vše pokapeme jabčákem a dusíme na malém plameni pět minut. Poté vmícháme jablečnou a brusinkovou marmeládu a dusíme další tři minuty. Na konci zahustíme bramborovým škrobem a mícháme do zhoustnutí omáčky. Nakonec vmícháme meduňku.

Tatarák z uzeného lososa s meduňkou

Ingredience: 200 g uzeného lososa, kyselá okurka, rajče, 2 PL kaparů, 4 PL majonézy, kopr, meduňka, citronová šťáva, olivový olej.

Postup: Uzeného lososa utřeme nebo nakrájíme nadrobno, okurky a rajče nakrájíme na plátky. majonézu. Na talíř naaranžujeme lososa, pokapeme ho citronovou šťávou a olejem, přidáme kapary a tvořítkem nastříkneme majonézu. Ozdobíme lístečky meduňky a snítky kopru, obložíme zeleninou. Asi hodinu necháme odležet v ledničce, aby se chutě propojily.

Meduňkový dresing

Ingredience: 5 snítek meduňky, 50 ml majonézy, 50 ml jogurtu.

Postup: listy meduňky rozmixujeme nebo umeleme a smícháme je s majonézou a jogurtem. Vychladíme a podáváme ke grilovaným nebo pečeným rybám nebo kuřecímu či krůtímu masu.

Hruška v karamelu se zmrzlinou

Ingredience: 2 poloviny hrušky z kompotu, 1 kopeček vanilkové zmrzliny, 50 g cukru, 20 ml rumu, 70 ml smetany, meduňka.

Postup: Cukr rozpustíme na horké pánvi, když začne karamel hnědnout přidáme smetanu a na mírném plameni mícháme do rozpuštění. Přidáme rum. Kopeček zmrzliny umístíme mezi půlky hrušky, tak aby hruška mohla stát, pak ji polijeme rumovým karamelem a ozdobíme meduňkou. Ihned podáváme.

Ovocné řezy s pudingem

Ingredience: Těsto: 4 vejce, 200 g moučkového cukru, 200 g polohrubé mouky, 100 ml oleje, 100 ml vody, 1/2 prášku do pečiva; Krém: 1 l mléka, 3 vanilkové pudingy, 300 g cukru krupice, 2 kelímky zakysané smetany, 1 konzerva broskvového kompotu, šťáva z kompotu, dortová želatina, 250 g jahod, pár lístků máty.

Postup: Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Za stálého šlehání elektrickými metlami pomalu přiléváme olej a vodu. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sněhem. Vlijeme na vymazaný a vysypaný pekáč a upečeme (při 180 °C asi 20 minut). Mléko rozmícháme s pudingovými prášky a cukrem a uvaříme puding. Do vychladlého všleháme zakysanou smetanu. Broskve pokrájíme na kousky a poklademe na vychladlé těsto v pekáčku, přes ně rozetřeme krém. Jahody nakrájíme na plátky a vyskládáme z nich na povrchu krému kytičky, které doplníme lístky meduňky. Zalijeme dortovou želatinou, připravenou podle návodu. Po vychlazení nakrájíme.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(povinné)

(povinné)

Ochrana proti spamu