Oct 202013
 

Dýně špagetová je plazivá rostlina s bujným růstem a její oválné, asi dvoukilogramové plody, dlouhé okolo 25 – 30 cm patří do první pětky nejoblíbenějších a nejchutnějších dýní. Ať si již špagetovou dýni sami vypěstujeme, anebo ji koupíme či dostaneme, měli bychom vědět, jak si ji připravit. Na rozdíl od ostatních dýní má některé zvláštnosti – po tepelném zpracování se její struktura změní na dlouhá vlákna, připomínající špagety.

Špagetová dýně (Vegetable Spaghetti) i její hybrid (Stripetti F1) mají hladkou tvrdou slupku žluté barvy. Sytě žlutá dužnina je jemná a po uvaření nebo upečení dýně se rozpadá na vlákna jemné chuti a mála kalorií. To znamená, že špagetová dýně je velmi vhodná při redukční dietě i dietách, která vyžadují některá onemocnění. Obsahuje také velké množství betakarotenu. Tuto dýni vypěstujeme poměrně snadno – vyséváme v dubnu, sazenice na záhon sázíme v druhé polovině května do čerstvě vyhnojené půdy na slunné stanoviště. Hojně zaléváme, odplevelujeme podle potřeby. Sklízíme po zaschnutí stopky za asi tři měsíce.

Kuchyňské zpracování špagetové dýně

Před další kuchyňskou úpravou si špagetovou dýni připravíme následujícími způsoby:

1. Vařením – dýni můžeme uvařit buď vcelku, a to podle velikosti 40 – 50 minut. Před vařením ji na několika místech propíchneme, aby z ní mohla vycházet pára. Poté ji rozkrojíme a lžící odstraníme semínka. Anebo ji přeřízneme na půl – jde to poměrně ztuha, neboť slupka je značně tvrdá. Vydlabeme semínka i se semeníkem. Půlky dýní pak vaříme řezem nahoru přibližně 30 – 40 minut.

2. Pečením – omytou, podélně rozpůlenou dýni bez semeníku upečeme v troubě nastavené na 180 °C, nejlépe v horkovzdušné. Doba pečení je hodinu až hodinu a půl. Na plech dáme pečící papír a na něj řezem domů půlky omytých a vydlabaných dýní. Také je můžeme otočit řezem nahoru, posypat kořením, osolit a přidat kousek másla, případně i utřený česnek, a tak je budeme mít již ochucené pro některé vybrané recepty.

Dýňové špagety

Uvařenou nebo upečenou dýni dále zpracujeme tak, že z její dužiny vytrháváme vidličkou vlákna. Je-li dostatečně uvařená, rozpadne se na ně sama. Nedovařená dýně se na vlákna nerozdělí a ani dobře nechutná. Již takto připravenou dýni lze použít jako přílohu k masu nebo jako vložku do polévky, ale lépe je dále ji upravovat podle konkrétních receptů.

Polévka ze špagetové dýně

Ingredience: 1/2 špagetové dýně, 2 brambory, 1 mrkev, kousek celeru a kousek pórku, 2 stroužky česneku, 1 masox, sůl, pepř, 3 kuličky nového koření, na ozdobení zakysaná smetana, petrželka kudrnka a případně i strouhaný sýr.

Příprava: Očištěnou půlku dýně uvaříme podle výše uvedeného návodu. Mezitím v asi litru a půl vývaru nebo vody s masoxem uvaříme na kostičky nakrájené brambory se zeleninou a s kořením. Koření vyjmeme a polévku rozmixujeme nejlépe ponorným mixérem. Do pomalu vařící se polévky vložíme vlákna z půlky dýně. Na talíři polévku dozdobíme zakysanou smetanou, snítkou petrželky a případně i malým kopečkem strouhaného sýra.

Těstoviny s omáčkou ze špagetové dýně

Ingredience: špagetová dýně, v oleji naložená sušená rajčata, černé olivy, česnek, sůl, pepř, tymián, oregano, zelená petrželka olivový olej, dobrý strouhaný sýr.

Příprava: Dýni upečeme řezem nahoru a dužinu ochutíme solí, utřeným česnekem, organem, tymiánem a pokapeme ji olivovým olejem. Těstoviny uvaříme běžným způsobem. Upečenou dýni vidličkou natrháme na vlákna. Smícháme ji s uvařenými těstovinami, na nudličky nakrájenými stroužky česneku, na kousky nakrájenými rajčaty a olivami. Dochutíme kořením a olivovým olejem. Na každou porci na talíři nasypeme trochu sýra.

Zapečená špagetová dýně

Ingredience: špagetová dýně, 200 g uzeného masa nebo anglické slaniny, 3 rajčata, pór, 150 g strouhaného sýra (eidam apod.), sůl, bazalka, mletý nebo drcený pepř, 3 vejce, zelené koření (bazalka, pažitka…), kelímek jogurtu a asi 100 ml mléka, olej.

Příprava: Do vymaštěné zapékací misky nebo pekáčku navrstvíme polovinu vláken uvařené špagetové dýně, osolíme a okořeníme. Na ně klademe plátky rajčat, které osolíme a posypeme bazalkou, na ně na kostičky nakrájené uzené, které zasypeme strouhaným sýrem. Na to navrstvíme druhou polovinu vláken dýně. Okořeníme a necháme 25 minut péct v troubě na 180 °C. Mezitím rozmícháme jogurt s mlékem a vejci, dochutíme ho nadrobno nakrájeným kořením a nalijeme na předpečený pokrm. Pečeme do ztuhnutí vajec. Podáváme horké s vařeným bramborem nebo se zeleninovým salátek a čerstvým pečivem.

Dýňové řezy

Ingredience: půl špagetové dýně, 450 g polohrubé mouky, 200 g Hery (nebo jiného margarínu, popř. olej), 180 g cukru, špetka soli, 3 vejce, 1 lžička skořice, 1 vanilkový cukr, prášek do pečiva, 100 g oříšků, rozinek apod., může být i trochu rumu.

Příprava: Utřeme žloutky s cukrem a tukem, smícháme s vlákny uvařené dýně, kořením, moukou s práškem do pečiva, tuhým sněhem z bílků, rozinkami a nahrubo nasekanými oříšky. Nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku a pečeme v troubě při 180 °C 40 minut. Hotové nakrájíme na řezy a posypeme moučkovým cukrem nebo polijeme rozpuštěnou čokoládou.