Oct 032017
 

Opuncie je kaktus pouštního typu s nádhernými květy a chutnými sladkými plody. Na plodech dekorativních opuncií si však nepochutnáme. V tropických oblastech se oblíbené druhy opuncií pěstují jako ostnité ovocné stromy se stonkem ve tvaru plochých článků. Sladké plody můžeme vypěstovat i doma za oknem nebo ve skleníku, ale většinou opuncie pěstujeme jen jako dekorativní pokojově rostliny zajímavého tvaru a úžasných žlutých či červených květů.

Číst článek »

Rebarbora, reveň v kuchyni – recepty

 Comments Off on Rebarbora, reveň v kuchyni – recepty
May 282017
 

 

Rebarbora je lahůdková zelenina, jejíž dužnaté řapíky mají bohaté využití při přípravě jídel. Sklízíme ji ale jen do konce června, (podle lidové tradice do sv. Jana, 24. června), neboť po tomto období ztrácí reveň na kvalitě a v řapících výrazně narůstá velké množství kyseliny šťavelové, kterou nemají rády naše ledviny, močové ústrojí ani kosti. Na druhou stranu konzumování pokrmů s rebarborou ve správném období přivolává lásku.

Číst článek »

Recepty z pampelišek – med, salát, víno…

 Comments Off on Recepty z pampelišek – med, salát, víno…
May 072016
 

pampelišky

Smetanka lékařská – pampeliška u nás roste velmi hojně na lukách a travnatých místech. Vypadají jako zlaté dukáty rozsypané po zeleném koberci. Lidé s dokonalými trávníky se na ně zlobí, neboť se jich téměř nemohou zbavit. Ale málokdo ví, jak je tento plevel prospěšný našemu zdraví. 

Číst článek »

Dýňová semínka na zdraví i na chuť

 Comments Off on Dýňová semínka na zdraví i na chuť
Sep 222015
 

pražená dýňová semínka

Ořechy a semínka, ať již slunečnicová, lněná, sezamová, maková a zvláště dýňová jsou velmi prospěšné našemu zdraví. Například snižují vysoký krevní tlak, cholesterol, chrání srdce, cévy a játra, stabilizují hladinu glukózy při cukrovce, omezují zvětšování prostaty, ale také významně vylepšují pleť i kvalitu vlasů a nehtů. Dýňová semínka si můžeme koupit, ale také si je čerstvě připravit z různých druhů dýně.

Číst článek »

Jak si vyrobit bylinkové máslo a olej

 Comments Off on Jak si vyrobit bylinkové máslo a olej
Jul 262015
 

Bylinkové máslo využijeme na grilované i jinak tepelně upravené maso, drůbež, ryby i grilovanou zeleninu nebo sýry. Je vynikající i na jednoduché chlebíčky nebo domácí pečivo (např. bagety). Bylinné oleje různých chutí se skvěle hodí na přípravu marinády, dresinků, do zálivek na saláty, do omáček, polévek, nebo jimi jen pokapeme tousty. Bylinkové máslo vydrží v chladničce týden, ale můžeme ho i zmrazit. Bylinkový olej vydrží v chladnu asi rok.

Číst článek »

Domácí ovocné zmrzliny

 Comments Off on Domácí ovocné zmrzliny
Jul 122015
 

Domácí ovocnou zmrzlinu můžeme vyrobit čistě jen z ovoce a cukru, nebo s mlékem, smetanou, jogurtem nebo tvarohem. Ovoce můžeme použít v podstatě libovolné, nejčastěji se tato zmrzlina vyrábí z jahod, lesního ovoce, z meruněk, citrusů, melounu, banánu, ananasu… Zmrzlinu podáváme samotnou nebo ozdobenou nějakou polevou, např. čokoládovou, karamelovou, jahodovou…, se šlehačkou nebo s ovocem, ořechy, čokoládovými hoblinkami, oplatkou apod.

Číst článek »

Domácí zmrzliny – recepty bez ovoce

 Comments Off on Domácí zmrzliny – recepty bez ovoce
Jul 062015
 

Zmrzlinu milují děti i dospělí a léto bez zmrzliny si mnozí z nás nedovedou ani představit. Domácí zmrzlina, kterou si sami připravíme, může být chutnější, levnější a zdravější než ta kupovaná, každopádně víme, co do ní dáváme. Základem většiny zmrzlin, které se nevyrábějí pouze z ovoce, je mléko, smetana nebo jogurt. Z tohoto základu přidáme další ingredience a je na nás, jestli si připravíme zmrzlinu vanilkovou, čokoládovou, oříškovou, pistáciovou, skořicovou, karamelovou nebo tvarohového Míšu.

Číst článek »

Limonáda, marmeláda a koláč z květů bezinek

 Comments Off on Limonáda, marmeláda a koláč z květů bezinek
Jun 062015
 

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni, říkávali naši předkové, a věděli proč. Bez černý roste takřka všude, kde má dostatek vláhy a dusíku. Najdeme ho na okrajích lesů a polí, podél plotů a stavení, v parcích… Tato naše domácí dřevina kvete od května do června rozvětvenými vrcholíky smetanově bílých květů se žlutým pylem. A tyto květy můžeme využít k přípravě osvěžujících nápojů, pokrmů i k léčbě různých nachlazení.

Číst článek »

Květy bezu černého v kuchyni

 Comments Off on Květy bezu černého v kuchyni
Mar 102015
 

Keře černého bezu v přírodě snadno najdeme téměř všude, rostou jako plevel na stráních a okrajích lesa a polí, v parcích, u cest, u staveb i v zahradách. Květy se objevují zpravidla v květnu a můžeme je využít v kuchyni. Jsou chutné a ozdravně působí na náš organismus. Podle následných receptů si vyrobíme šumivý nápoj, sirup, víno, i chutnou večeři.

Číst článek »

Pečené čaje – horké, ledové, léčivé i dia

 Comments Off on Pečené čaje – horké, ledové, léčivé i dia
Jan 142015
 

Pečený čaj vyrobený z ovoce zažívá v posledních letech renesanci, ale popravdě ho vyráběly již naše babičky a prababičky. Je lahodný, můžeme ho pít v zimě horký pro zahřátí nebo v době veder ledový pro osvěžení. Podle ovoce, které použijeme, bude mít každý čaj jinou chuť, mnoho jich má léčivé účinky a vyloučeni z jeho konzumace nejsou ani cukrovkáři, jestliže namísto cukru použijí fruktózu pro diabetiky. Pečený čaj je velmi vhodný pro děti i pro dospělé.

Číst článek »